RU

Vase de expansiune

|

Cum funcționează vasele de expansiune?

Un vas de expansiune este un dispozitiv utilizat în sistemele de alimentare cu apă și de încălzire pentru a compensa modificările de volum ale unui lichid pe măsură ce temperatura și presiunea se schimbă. Principiul de funcționare al vasului de expansiune se bazează pe proprietățile gazelor, și anume pe legea lui Boyle-Marriott.

Un vas de expansiune este un rezervor închis care conține aer sau un gaz inert sub presiune. Atunci când un lichid (de exemplu, apa) din sistem se încălzește, acesta se dilată, iar volumul în exces este presat în vasul de expansiune, unde este comprimat de gaz. Atunci când temperatura lichidului scade, volumul scade și gazul se dilată din nou pentru a umple spațiul liber.

Vasul de expansiune trebuie să fie corect dimensionat pentru volum și instalat la o înălțime adecvată în sistem. Un volum insuficient al rezervorului poate provoca o supraumplere a sistemului, iar un volum prea mare poate duce la performanțe slabe și la deteriorarea sistemului.

Vasele de expansiune pot fi utilizate în diverse sisteme, cum ar fi alimentarea cu apă, încălzirea, aerul condiționat etc. Acestea reprezintă o parte esențială a sistemului și asigură o funcționare fiabilă și sigură.

Ce tipuri de vase de expansiune există?

Există mai multe tipuri de vase de expansiune care diferă în ceea ce privește designul, materialul și metoda de instalare. Unele dintre acestea sunt:

 • Vas de expansiune cu diafragmă. Acesta este cel mai comun tip, care constă într-un rezervor cu o membrană care separă părțile de aer și apă. Atunci când este încălzită, apa se dilată, comprimând aerul și crescând presiunea din sistem. Un astfel de rezervor poate fi instalat fie pe verticală, fie pe orizontală.
 • Vas de expansiune cu cilindru. Acest tip constă într-un rezervor umplut cu aer sau alt gaz și conectat la sistem prin intermediul unei conexiuni. Un vas de expansiune cu balon este utilizat de obicei în sistemele mai mici.
 • Vas de expansiune deschis. În acest caz, rezervorul este deschis, iar apa se află sub presiune constantă. Acest tip de rezervor este adesea utilizat în sistemele de alimentare cu apă, dar nu este potrivit pentru sistemele de încălzire cu un circuit închis.
 • Hidroacumulator. Este un rezervor de expansiune de mare capacitate utilizat în sistemele de alimentare cu apă pentru a menține o presiune constantă în conducte. Acumulatorul este de obicei instalat după pompă și înainte de filtru pentru a reduce frecvența cu care pompa este pornită.

Selectarea tipului de vas de expansiune depinde de tipul de sistem, de dimensiunea acestuia și de cerințele de funcționare. De asemenea, este important să selectați volumul corect al rezervorului și să îl instalați la o înălțime adecvată în sistem.

Care sunt cele mai populare modele?

Cele mai populare modele de vase de expansiune depind de tipul de sistem, de dimensiunea acestuia și de cerințele de performanță. Iată câteva dintre cele mai comune modele de vase de expansiune:

 1. Reflex N, Reflex W și Reflex NT sunt o gamă de vase de expansiune cu membrană fabricate de compania germană Reflex. Acestea au o capacitate cuprinsă între 8 și 1000 de litri și pot fi utilizate în sistemele de încălzire, de alimentare cu apă și de aer condiționat.
 2. Cimm este o gamă de vase de expansiune cu cilindru fabricate de compania italiană Cimm. Acestea au o capacitate cuprinsă între 2 și 500 de litri și sunt potrivite pentru sisteme mici de încălzire și de alimentare cu apă.
 3. Zilmet este un producător italian care oferă o gamă largă de modele de membrane și de rezervoare cilindrice. Acestea pot fi utilizate în sistemele de încălzire, de alimentare cu apă și de aer condiționat.
 4. Gidrolica este un producător ucrainean de vase de expansiune, care oferă o gamă de rezervoare cu membrană. Acestea au o capacitate cuprinsă între 5 și 1000 de litri și pot fi utilizate în sistemele de încălzire, de alimentare cu apă și de aer condiționat.
 5. Aquasystem este un producător italian care oferă vase de expansiune cu membrană și cilindru de diferite capacități. Acestea sunt potrivite pentru sistemele de încălzire, de alimentare cu apă și de aer condiționat.

Alegerea finală a modelului depinde de nevoile specifice și de condițiile de funcționare. Este important să se ia în considerare factori precum volumul necesar al rezervorului, tipul și dimensiunea sistemului, nivelurile de presiune și temperatură, precum și bugetul de achiziție și instalare.

Suntem încântați să vă oferim serviciile noastre pentru instalarea vaselor de expansiune în Moldova. Magazinul nostru Jara este distribuitor oficial al celor mai buni producători de vase de expansiune din lume, cum ar fi Reflex, Zilmet, Cimm și alții.

Echipa noastră de specialiști are mulți ani de experiență cu diferite tipuri de sisteme de încălzire, alimentare cu apă și aer condiționat. Garantăm o instalare de înaltă calitate a vaselor de expansiune și respectarea tuturor cerințelor și standardelor de siguranță.

Oferim următoarele servicii:

 • Consiliere gratuită privind alegerea celui mai potrivit model de vas de expansiune pentru a se potrivi cerințelor sistemului dumneavoastră.
 • Instalarea profesională a vasului de expansiune la fața locului în cel mai scurt timp posibil.
 • Service în garanție și repararea vaselor de expansiune, dacă este necesar.
 • Conectarea vasului de expansiune la sistemul de control pentru a asigura o funcționare mai eficientă și pentru a-i prelungi durata de viață.
 • Prețuri competitive și un sistem flexibil de reduceri pentru serviciile de instalare a vasului de expansiune.

Contactați-ne astăzi pentru mai multe informații despre serviciile noastre și pentru a rezerva o instalare a vasului de expansiune. Suntem gata să vă răspundem la toate întrebările și să vă oferim cea mai bună soluție pentru sistemul dvs. 

Vezi totarrow down
Vezi cum găsești adresa magazinului JARA Chișinău pe hartă

© 2024 Jara.md - Magazin specializat pe sisteme de incalzire si climatizare in Moldova Купить кондиционер в Кишиневе